Posouzení jízdních vlastností cisternového návěsu na přepravu asfaltu a dalších horkých materiálů - Voňka, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2009)
Práce se zaměřuje na rozbor vlivů působících na cisternové vozidlo během jízdy směrovým obloukem. Podstatná část je věnována početnímu řešení konkrétního cisternového návěsu na přepravu asfaltu a dalších horkých materiálů. Zbytek práce teoreticky popisuje problematiku, která je spojená se ztrátou příčné stability a překlápěním cisternových vozidel. Tato práce tak představuje základní ucelený přehled k této problematice.
Driving quality assessment of the tank trailer for transportation of asphalt and other hot materials
Keywords: tanks; semi-trailers; rollover; stability; centre of gravity; cisterny; návěsy; překlopení; stabilita; těžiště