Historické pigmenty na bázi Mg2-xCoxSnO4 dopované Ni a Zn - Hajda, Filip (Univerzita Pardubice, 2025)
Práce je věnována studiu historického pigmentu s názvem Coelinova modř neboli Caeruleum. Z chemického pohledu jde o pigment na bázi kobaltu a cínu. Ale zásadní pro získání modré barvy je přítomnost hořčíku ve struktuře sloučeniny. Tyto pigmenty byly připraveny pomocí postupů uvedených v historických receptářích, konkrétně srážecí reakcí mezi cíničitanem draselnatým, dusičnanem kobaltnatým a hořečnatým, přičemž hořčík byl částečně nahrazován niklem nebo zinkem. Precipitáty byly kalcinovány v teplotním režimu 900-1000 °C po dobu 3 h. Hlavním úkolem této práce pak bylo zkoumat vliv dopantů niklu a zinku na vlastnosti této modři, zejména na fázové složení pigmentů pomocí rentgenové difrakce, barevné vlastnosti a velikost částic.
Historical pigments based on Mg2-xCoxSnO4 doped with Ni and Zn
Keywords: Caeruleum; cíničitan kobaltnatý; modré pigmenty; Ni a Zn; Caeruleum; cobalt stannate; blue pigments; Ni and Zn