Metody informační podpory pro potřeby veřejného sektoru při utváření a realizaci veřejných politik - Baťa, Robert (Univerzita Pardubice, 2019)
Habilitační práce se zabývá oblastí veřejných politik v kontextu udržitelné energetiky. Zvolený pracovní postup vychází z přehledu determinantů, které v obecné rovině ovlivňují jak utváření náplně veřejných politik, tak jejich realizaci. Na tomto základě jsou navrženy a následně aplikovány modifikované metody managementu látkových a energetických toků pro potřeby veřejného sektoru. Ve třech případových studiích je demonstrováno, že v rámci vybraných okruhů, které představují předmět veřejných politik a následně jsou transformovány do jejich konkrétní náplně, lze poskytnout zejména realizátorům, ale i tvůrcům těch politik nástroje, které srozumitelným a objektivním způsobem prezentují informace o povaze procesů, jež jsou předmětem jejich rozhodování. Tento multioborový pohled, a v rámci něho navržené nástroje tak překlenují potenciální neefektivitu, která může být výsledkem politických rozhodnutí o procesech technického rázu a zvyšují tak efektivitu při dosahování cílů v oblasti veřejných politik, v tomto případě v oblasti udržitelné energetiky.
Keywords: veřejný sektor; modelování látkových a energetických toků; Petriho sítě; veřejné politiky; udržitelnost; energetika; public sector; modeling of material and energy flows; Petri nets; public policies; sustainability; energy