Prožívání úzkosti u pacientů s kolostomií - Divišová, Monika (Univerzita Pardubice, 2021)
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku prožívání úzkosti u kolostomiků po založení vývodu. Je členěna na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá charakteristikou kolostomie, jejími druhy, důvody k jejímu založení, komplikacemi spojenými se založením stomie, vhodnou edukací stomika, stomickými pomůckami, změnami v jednotlivých oblastech života a organizacemi, které stomiky sdružují. Další téma, kterým se teoretická část zabývá, je úzkost, její definice, příznaky, příčiny, úzkostné poruchy, dopady úzkosti na zdraví jedince, osobní nezdolnost a strategie zvládání úzkosti. Praktická část byla vytvořena na podkladě kvalitativního šetření, které probíhalo prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů a je zaměřena především na vnímání situace po založení stomie v jednotlivých aspektech života.
Anxiety in colostomy patients
Keywords: stomie; kolostomie; úzkost; stres; adaptace; osobní nezdolnost; stoma; colostomy; anxiety; stress; adaptation; resilience