Pády klientů v domovech pro seniory - Štainerová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2012)
Bakalářská práce s názvem: Pády klientů v domovech pro seniory, má za cíl zhodnotit četnost rizikových faktorů pádu u seniorů a zjistit funkčnost vybraných škál pro hodnocení rizika pádu. Práce je teoreticko - výzkumná. Teoretická část popisuje základní jevy a faktory gerontologie jakožto vědu o stáří a stárnutí. Dále stručně popisuje současnou péči v domovech pro seniory, zabývá pádem jako takovým, jeho vznikem, prevencí a následky. Ve výzkumné části jsou prezentovány výsledky výzkumného šetření, které se uskutečnilo ve vybraném domově pro seniory. V závěru práce je zpracován ošetřovatelský systém, který doporučuje postup pro prevenci pádu v domově pro seniory.
Falls in older homes for the elderly
Keywords: senioři; pády; domov pro seniory; riziko pádu; the elderly people; falls; Home for the elderly; the risk of falling