Chronická bolest v domácím prostředí a v agenturách domácí péče - Víšková, Drahoslava (Univerzita Pardubice, 2010)
Tématem mé bakalářské práce je "Chronická bolest v domácím prostředí a v agenturách domácí péče". Teoretická část práce je zaměřena na základní informace o chronické bolesti, na její hodnocení a měření, na lokalizaci a intenzitu bolesti. Zajímaly mně také pocity, myšlenky a deprese u nemocných, kteří trpí chronickou bolestí. Druhou část teorie jsem zaměřila na domácí péči, na její cíle a formy, jaké poskytuje služby, jaké má výhody. Zabývala jsem se také základními informacemi o agenturách domácí péče, ve kterých jsem prováděla výzkum. Výzkumná část práce je zaměřena na získání informací od nemocných, kteří jsou ošetřováni agenturou domácí péče a trpí chronickou bolestí, od rodiny nemocného a od zdravotních sester, pracujících v agenturách domácí péče. K získání a zpracování výsledků jsem použila řízený rozhovor na základě vytvořeného dotazníku a pozorování. Zabývala jsem se hlavně psychickou stránkou nemocného s chronickou bolestí a na jeho rodinu.
Chronic pain in family environment and home care agencies
Keywords: chronická bolest; agentury domácí péče; Rodina; denní aktivity; chronic pain; home care agencies; Family; activities of daily living