Využití vývojových vzorků se sekvestrační účinností jako stabilizátoru bělící lázně při bělení bavlny peroxidem vodíku - Gudž, Martin (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato diplomová práce pojednává o využití a hodnocení vlastností nových typů vzorků polykarboxylátů se sekvestrační účinností, které lze využít jako stabilizátory bělících lázní při bělení bavlny peroxidem vodíku. Jednotlivé vzorky byly syntetizovány a vyvinuty na Ústavu chemie a technologie makromolekulárních látek (ÚCHTML) Univerzity Pardubice. Vzorky byly poté porovnávány i s jedním komerčně dostupným produktem. U všech syntetizovaných vzorků byla stanovena sekvestrační kapacita vůči Ca2+, Mg2+ a Fe3+ iontům při teplotě 20 a 90 °C při rozdílných hodnotách pH. Následně byly připraveny modelové lázně o daném složení. Neupravená bavlněná textílie byla bělena v připravených lázních se vzorky stabilizátorů a poté byla vyhodnocena běl na spektrofotometru.
Utilization of developmental samples with sequestering efficiency as a bleach bath stabilizer in bleaching cotton with hydrogen peroxide
Keywords: sekvestrační prostředky; peroxid vodíku; stabilizátor; sekvestrační kapacita; bělící lázeň; Sequestrants; hydrogenperoxide; stabilizator; sequestering capacity; bleaching bath