Jaká je úloha mikrobiomu při vzniku, vývoji a léčbě nádorových onemocnění - Štochlová, Magdaléna (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato bakalářská práce popisuje úlohu lidského mikrobiomu při vývoji a léčbě nádorových onemocnění. Mikrobiom je soubor všech mikroorganismů. Střevní mikrobiom je nejdůležitější, protože zabezpečuje správné fungování celého lidského organismu. Pomáhá nám trávit a chrání lidský organismus před patogeny. Pokud dochází ke změnám v mikrobiomu, je zvýšená produkce patogenních látek a naruší to imunitní systém, což souvisí s rozvojem onemocnění. Práce popisuje druhy mikrobiomu, roli imunitního systému na mikrobiom a vliv na vznik nádorových onemocnění.
What is the Role of Microbiom in the Development and Therapy of Cancer
Keywords: mikrobiom; bakterie; imunitní systém; rakovina; microbiome; bacteria; immune system; cancer