Rodina a její vliv na vzdělanostní dráhy vysokoškoláků - Franc, Jiří (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato práce se zabývá problematikou reprodukce vzdělání ve vysokoškolsky vzdělaných rodinách. Snaží se zjistit, jakým způsobem působí rodinné prostředí na vzdělanostní dráhy svých potomků. Teoretická část seopírá především o teoretické koncepty Pierra Bourdieuho a Tomáše Katrňáka. V empirické části získává potřebná data pro zjištění vlivu rodinného prostředí na vzdělanostní dráhy svých potomků prostřednictvím kvalitativního výzkumu ve vysokoškolsky vzdělaných rodinách. Výzkumnou metodou pro sběr potřebných dat jsou polostrukturované rozhovory.
Family and its Impact on the educational Paths of College Students
Keywords: reproduction; family environment; cultural capital; education; college students; offspring; reprodukce; rodinné prostředí; kulturní kapitál; vzdělání; vysokoškoláci; potomci