Detekce silničních vozidel v obraze - Dobrovolný, Martin (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce se zaměřuje na návrh algoritmů nízkoúrovňové detekce silničních vozidel, vhodných pro systémy autonomního vedení vozidel, využívající snímání dopravní situace před vozidlem kamerou. V práci jsou řešeny zejména tyto body: 1.analýza současného stavu řešené problematiky, výchozí rozbor použitelných postupů obrazové detekce v dopravní oblasti 2.shromáždění souboru vstupních obrazových dat 3.návrh algoritmů detekce vozidel 4.rozbor vlastností uvedených metod Výsledkem práce je modelový návrh algoritmů, umožňujících detekci vozidel v obraze a rozbor vlastností těchto metod. Pro návrh metod je využito programové prostředí MATLAB, a další nástroje. Vyvinuté metody tvoří základní soubor nízkoúrovňových algoritmů, využitelných v systému detekce vozidel, na něž bude možné navázat dalším výzkumem zejména v oblasti vyhodnocování polohy vozidel v reálné dopravní scéně.
On-road vehicle detection based on image processing
Keywords: Zpracování obrazu; ACC systémy; segmentace shlukováním K-means; Houghova transformace; detekce symetrie; kumulativní metoda; Algoritmy; Image processing; K-means clustering; Hough transform; symmetry detection; cumulative method; 2D correlation