Syndrom vyhoření sester a související faktory - Šaclová, Patricie (Univerzita Pardubice, 2025)
Diplomová práce je strukturována do teoretické a výzkumné části, přičemž se zaměřuje na problematiku syndromu vyhoření u sester a jeho souvisejících faktorů. Teoretická část detailně charakterizuje syndrom vyhoření, popisuje jeho specifika u praktických, všeobecných, perioperačních a jinak specializovaných sester a analyzuje vlivy pracovního prostředí, které s touto problematikou úzce souvisejí. Výzkumná část práce využívá kvantitativní metodologii prostřednictvím dotazníkového šetření. V rámci výzkumné části diplomové byly stanoveny tři hlavní cíle: zjistit míru syndromu vyhoření u sester pracujících na různých odděleních ve vybrané nemocnici v kraji Vysočina, zjistit, jak sestry hodnotí pracovní prostředí napříč těmito odděleními, a prozkoumat souvislosti mezi pracovním prostředím a úrovněmi vyhoření. Pro sběr dat byly využity dva standardizované nástroje - Maslach Burnout Inventory (MBI) a Practice Environment Scale of the Nursing Work Index (PES-NWI). Tato práce přispívá k lepšímu pochopení souvislostí mezi pracovními podmínkami a psychickou zátěží sester a nabízí doporučení pro zlepšení pracovního prostředí s cílem snížit riziko syndromu vyhoření.
Nurse burnout syndrome and related factors
Keywords: syndrom vyhoření; všeobecná sestra; perioperační sestra; rizikové faktory; pracovní prostředí; pracovní spokojenost; burnout syndrome; general nurse; perioperative nurse; risk factors; work environment; job satisfaction