Postup sjednocování dopravní politiky České republiky a Evropské unie, vyplývající z Evropské dohody zakládající přidružení České republiky k Evropské unii - Altmannová, Petra (Univerzita Pardubice, 1995)
Cílem diplomové práce bylo porovnání dopravní politiky ČR a EU, zejména ve vztahu k závazkům ČR, které vyplývají z Evropské dohody, zakládající přidružení ČR k EU. Porovnání jsem provedla metodou komparativní analýzy dokumentů o dopravní politice České republiky a Evropské unie "Dopravní politika České republiky pro 90. léta" a "Budoucí vývoj společné dopravní politiky". Z provedené analýzy vyplývá, že dokument o dopravní politice ČR je s mezinárodními dokumenty plně konsistentní. Závěrem lze říci, že hlavním cílem přizpůsobování české dopravní politiky dopravní politice Evropské unie je v prvé řadě harmonizace právních předpisů a postupů ČR s EU, dále pak liberalizace podnikatelských podmínek, harmonizace podmínek pro provozování jednotlivých dopravních oborů, zlepšování stavu a rozvoje dopravní infrastruktury včetně jejího napojení na evropskou infrastrukturu.
How unification of transport policy Czech Republic and the European Union under the European Agreement establishing an association Czech Republic to the European Union
Keywords: dopravní politika; porovnání; Evropská unie; transport policy; comparison; European union