Analýza těkavých látek ve vzorcích vybraných bylin pomocí plynové chromatografie - Klímová, Jana (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato diplomová práce se zabývá identifikací a kvantifikací těkavých látek ve vzorcích vybraných bylin. V teoretické části jsou popsány látky vyskytující se v rostlinách jako produkty sekundárního metabolismu, a to zejména silice, jejich extrakce a identifikace pomocí plynové chromatografie. Dále jsou popsány jednotlivé byliny vybrané pro analýzu. Experimentální část zahrnuje optimalizaci podmínek sorpce a chromatografické separace těkavých látek, zejména monoterpenů ve čtyřech vybraných bylinách.
Analysis of volatile compounds in herb samples using gas chromatography
Keywords: plynová chromatografie; těkavé látky; máta; kopřiva; lípa; černý bez; byliny; mikroextrakce na tuhou fázi; gas chromatogramy; volatile compounds; mint; nettle; linden; elder; herbs; solid phase microextraction