Vnímání městského prostoru a jeho obyvatel v českých cestopisech od poloviny 15. do počátků 17. století - Stašek, Mikuláš (Univerzita Pardubice, 2025)
Předkládaná bakalářská práce zkoumá české cestopisy z období přelomu pozdního středověku a raného novověku a jejich pomocí analyzuje jakým způsobem cestovatelé vnímali cizokrajné městské prostředí. Dílčím tématem je představení kategorizace cestování ve stanovené časové periodě. Jaké stavby čeští cestovatelé ve svých dílech nejčastěji zaznamenávali? Co se z cestopisů dozvídáme o městských obchodních a náboženských poměrech, či kulturních zvyklostech? Jak čeští cestovatelé hodnotili cizokrajné městské prostředí a obyvatelstvo? A liší se tyto reflexe mezi odlišnými kulturními a geografickými oblastmi?
Perception of urban space and it's inhabitans in Czech travel writings from the mid-15th to early 17th century
Keywords: cestopisy; města; obyvatelstvo; prostor; raný novověk; travel writings; city; inhabitans; space; 15th - 17th centuries