Obec a její rozpočet - Kopecký, David (Univerzita Pardubice, 2007)
Tato diplomová práce vysvětluje postavení obce ve správním systému České republiky ve srovnání se skandinávskými zeměmi. Dále se zabývá rozborem rozpočtové soustavy České republiky s hlavní orientací na podrobnější popsání municipálního rozpočtu a jeho tvorby. Poté následuje rozbor rozpočtové soustavy skandinávských zemí. Praktickou část uvádí základní charakteristika města Vysokého Mýta a podrobné pojednání o rozpočtu města na rok 2006. Tato část se zabývá tvorbou a schvalováním rozpočtu, změnami rozpočtu, čerpáním rozpočtu, analýzou jednotlivých příjmů a výdajů a nakonec srovnáním rozpočtů města v jednotlivých letech od roku 2000. Práci uzavírá porovnání rozpočtu města Vysokého Mýta se švédským městem Tanum.
Municipality and its budget
Keywords: municipalities; Public Administration; Scandinavia; budgets; self administration; State administration; obce; rozpočty; samospráva; Státní správa; Skandinávie; veřejná správa