Amidy kyseliny pyrazin-2-karboxylové a jejich biologické vlastnosti - Nesejt, Jakub (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá syntézou a charakterizací amidů kyseliny pyrazin-2-karboxylové, sloučenin s potenciálním biologickým účinkem. V teoretické části je uveden přehled známých derivátů pyrazinamidu a jejich biologických vlastností, včetně antituberkulotických, antibakteriálních a protinádorových účinků. Praktická část se věnuje návrhu a laboratorní syntéze nových amidových derivátů a charakterizaci pomocí analytických metod (NMR, HRMS, EA).
Pyrazine-2-carboxamides and their biological properties
Keywords: pyrazinamid; pyrazin-2-karboxylová kyselina; proteinogenní aminokyseliny; biologicky aktivní deriváty; organická syntéza; pyrazinamide; pyrazine-2-carboxylic acid; proteinogenic amino acids; biologically active derivatives; organic synthesis