Christian values in the Narnia books by C.S. Lewis - Beranová, Andrea (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce se zabývá odrazem křesťanských hodnot ve vybraných dílech série Letopisy Narnie anglického spisovatele C. S. Lewise. Práce je rozdělena do čtyř kapitol, z nichž se každá věnuje jedné z vybraných knih. Základní metodou práce je interpretace křesťanských hodnot v textu Letopisů Narnie. Při práci byly zohledněny Lewisovy myšlenky, o nichž se zmiňuje ve svých dopisech a knize K jádru křesťanství. Obsahové jádro tří knih (kapitol) tvoří tři základní události křesťanského učení i chápání dějin – stvoření, vykoupení a spasení. Obrácení a individuální rozměr křesťanského života jsou náplní čtvrté kapitoly. Vedle těchto zásadních témat si práce všímá Lewisova křesťanského poselství projevujícího se v postavách prózy Letopisy Narnie.
Křesťanské hodnoty v knihách Narnie od C. S. Lewise
Keywords: CHRISTIANITY; christian symbols; children's literature; fantasy; Narnia; KŘESŤANSTVÍ; křesťanské symboly; dětská literatura; fantasy; Narnie