Mg-Fe směsné oxidy na bázi hydrotalcitů: vliv složení materiálu na acidobazické vlastnosti - Perková, Ilona (Univerzita Pardubice, 2018)
Diplomová práce pojednává o MgFe směsných oxidech na bázi hydrotalcitů. Pozornost této práce je zaměřena především na acidobazické vlastnosti a vlivy složení a syntézy. Byly studovány vzorky s různými Mg/Fe poměry a různými aniontovými prekurzory. Experimentálními technikami teplotně programované desorpce a infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací pomocí testovacích molekul oxidu uhličitého a amoniaku byly studovány acidobazické vlastnosti oxidů. Bylo ukázáno, že tyto techniky poskytují komplementární informace a komplexní pohled na množství, strukturu a distribuci kyselých a bazických center na povrchu materiálu. Získaná data byla doplněna dostupnými informacemi o struktuře oxidů získaných z technik rentgenové difrakce (XRD), termogravimetrie (TG) a dále N2-fyzisorpce. Bylo zjištěno, že strukturní a acidobazické vlastnosti oxidů jsou závislé na Mg/Fe poměru a na druhu aniontového prekurzoru. Vybrané směsné Mg/Fe oxidy byly dále studovány jako heterogenní katalyzátory aldolové kondenzace furfuralu s acetonem. Aktivita oxidů v této reakci byla korelována se získanými daty z charakterizace.
Hydrotalcite based Mg-Fe mixed oxides: acidobasic properties related to material composition
Keywords: MgFe hydrotalcity; MgFe směsné oxidy; teplotně programovaná desorpce; infračervená spektroskopie s Fourierovou transformací; acidobazické vlastnosti; aldolová kondenzace furfuralu; MgFe hydrotalcites; MgFe mixed oxides; temperature programmed desorption; infrared spectroscopy with Fourier transformation; acid-base properties; aldol condensation of furfural