Studium toxicity fotolytů vybraných azobarviv pomocí mikrobiologických a ekotoxikologických testů - Bryčková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá rozkladem azobarviv pomocí heterogenní fotokatalýzy a následným testováním toxicity fotolytů pomocí mikrobiologických a ekotoxikologických testů. K testovaní byla vybrána tři komerční azobarviva-Saturnová modř LBRR 200, Saturnová žluť LFF 200 a Saturnová červeň F3B 200 (C.I. Direct Blue 71, Direct Yellow 28 a Direct Red 80). Ve fotochemickém reaktoru byla provedena fotochemická degradace všech tří azobarviv za přítomnosti TiO2 jako katalyzátoru. Toxicita vzorků byla následně testována in vitro pomocí bakterií, kde se testoval nárůst bakterií ve vzorcích připravených dvojkovým ředěním. Následně byla toxicita testována na řasách a dafniích ve Výzkumném ústavu organických syntéz.
The study of toxicity of photolytes of selected azo dyes by mean of microbiological and ecotoxicological tests
Keywords: Direct Blue 71; Direct Yellow 28; Direct Red 80; heterogenní fotokatalýza; mikrobiologické testy; ekotoxikologické testy; Direct Blue 71; Direct Yellow 28; Direct Red 80; heterogeneous photocatalysis; microbiological tests; ecotoxicological tests