Studium sikativační aktivity manganitého komplexu v oxopolymeračně zasychajících nátěrových hmotách - Matušková, Eliška (Univerzita Pardubice, 2019)
Předmětem této diplomové práce je studium sikativační aktivity manganitého komplexu v oxopolymeračně zasychajících nátěrových hmotách. Teoretická část pojednává obecně o alkydových pryskyřicích a jejich výrobě. Dále zahrnuje oxopolymerační mechanismus zasychání pro alkydové pryskyřice s příměsí sikativu, spolu s jejich rozdělením a popisem působení. Studium vlastností tris(acetylacetonáto)manganitého komplexu zahrnuje několik metod. Mezi nejdůležitější, z hlediska sledování aplikace, patří zkouška zasychání nátěru spolu se stanovením relativní tvrdosti. Kinetika zasychání byla dále prostudována pomocí infračervené spektroskopie s časovým rozlišením a výsledné hodnoty byly potvrzeny Ramanovou spektroskopií
Study of siccativating activity of manganese complex in oxopolymerization-drying paints
Keywords: alkydová pryskyřice; sikativ; autooxidace; manganitý komplex; alkyd resin; drier; autoxidation; manganese(III) complex