Role umělé inteligence při tvorbě závěrečných prací - Kolářová, Aneta (Univerzita Pardubice, 2025)
Práce "Role umělé inteligence při tvorbě závěrečných prací" zkoumá využití generativní AI ve vysokoškolském prostředí. Kombinuje teoretickou analýzu s dotazníkovým šetřením mezi českými studenty, které mapuje frekvenci využívání AI nástrojů, jejich přínosy a hlavní etické výzvy včetně otázek akademické integrity. Výsledky ukazují široké rozšíření AI asistencí (korekce, překlady, generování nápadů), ale současně odhalují potřebu jasnější regulace. Práce doporučuje vyvážený přístup spojující technologický pokrok s podporou kritického myšlení a transparentními pravidly pro akademické psaní.
The Role of Artificial Intelligence in Thesis Writing
Keywords: AI; umělá inteligence; GenAI; generativní umělá inteligence; akademické psaní; vysoké školství; studentské práce; AI v edukaci; akademická integrita; ChatGPT; etika AI; digitální technologie ve vzdělávání; plagiátorství; AI; artificial intelligence; GenAI; generative artificial intelligence; academic writing; higher education; student theses; AI in education; academic integrity; ChatGPT; AI ethics; digital technologies in education; plagiarism