Spolupráce partnerů v hodnotovém řetězci při řízení pohledávek - Hurtová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2015)
V této diplomové práci je řešena problematika finančních aspektů spolupráce v hodnotových řetězcích se zaměřením na oblast obchodních úvěrů a vznikajících pohledávek z obchodního styku. Nejprve jsou definovány pojmy hodnotový řetězec a hodnotová síť. Dále jsou popsány typy a součásti úvěrové politiky a analyzována problematika poskytování obchodního úvěru a inkasa pohledávek. Další část je věnována spolupráci subjektů v řetězci, především při řízení obchodních úvěrů a pohledávek. V poslední části práce jsou uvedeny výsledky kvalitativního výzkumu zaměřeného na spolupráci partnerů v konkrétním hodnotovém řetězci při řízení pohledávek a navržena opatření k jejímu zlepšení.
Cooperation of partners in the value chain focusing on management of receivables
Keywords: value chain; receivables; tradecredit; creditpolicy; cooperation; hodnotový řetězec; pohledávky; obchodní úvěr; úvěrová politika; spolupráce