Yersiniózy přenášené potravinami - Šmögerová, Sabina (Univerzita Pardubice, 2023)
Práce je věnována gastrointestinálnímu onemocnění yersinióza, způsobenému bakteriemi rodu Yersinia, se zaměřením na přenos potravinami. Především se zabývá enteropatogenními druhy, které toto onemocnění způsobují, Y. enterocolitica a Y. pseudotuberculosis. Stručně shrnuje patogenetické mechanismy těchto bakterií, jejich izolaci a detekci, zdroje a epidemiologii.
Foodborne yersiniosis
Keywords: Y. enterocolitica; Y. pseudotuberculosis; yersinióza; patogenita; detekce; zdroje; Y. enterocolitica; Y. pseudotuberculosis; yersiniosis; pathogenicity; detection; resources