Sociálně-ekonomický vývoj mikroregionů Královéhradeckého kraje - Udatná, Veronika (Univerzita Pardubice, 2024)
Diplomová práce je zaměřena na sociálně-ekonomický vývoj mikroregionů Královéhradeckého kraje. Cílem práce je zhodnotit vývoj vybraných sociálních a ekonomických ukazatelů Královéhradeckého kraje na úrovni jeho mikroregionů. V práci je popsána problematika regionálního rozvoje, rozvoj obcí a jejich spolupráce. Mikroregion je v práci reprezentován obcí s rozšířenou působností. Praktická část je orientována na socioekonomický vývoj vybraných ukazatelů u obcí s rozšířenou působností v letech 2006, 2013 a 2021. U mikroregionů je za pomoci shlukové analýzy zjišťována podobnost mikroregionů pomocí Wardovy metody. Na základě analýzy došlo ke zhodnocení vývoje sledovaných ukazatelů, který potvrdil rovnoměrný rozvoj u všech mikroregionů vyjma mikroregionu Broumov. U tohoto mikroregionu jsou viditelné disparity, které se prohlubují.
Socio-economic development of microregions of the Hradec Králové region
Keywords: regionální rozvoj; mikroregion; spolupráce; regional development; microregion; cooperation