Únorová revoluce v Petrohradě v deníku hraběte Bobrinského - Vydra Zbyněk (My University, 2015)
Text kombinuje edici primárního archivního pramene (část deníku hraběte Alexeje Alexandroviče Bobrinského, 1852-1927) s úvodní studií. Hrabě Bobrinskij patřil k nejbohatším ruským šlechticům a zastával významné funkce v šlechtické místní samosprávě a státní administrativě (ministr zemědělství v roce 1916). Rovněž byl poslancem Státní dumy (1907-1912) a členem Státní rady (1912-1917). Bobrinskij si psal deník od dětství po většinu svého života (začal v roce 1863 a poslední zápisy jsou z roku 1917). Kompletní deníky jsou uchovány v rodinném archivu Bobrinských v Moskvě. Tato editovaná a přeložená část deníku je historicky cenná popisem událostí únorové revoluce roku 1917 v Petrohradě. Pasáže o únorové revoluci byly zaznamenány do oddělené knihy a představují tudíž samostatnou jednotku. Deník nabízí mikrohistorický pohled na každodenní události v hlavním městě, s Bobrinského komentáři o politické situaci. Jedná se o užitečný pramen pro studium rodinných sítí a sociálních vazeb mezi ruskou aristokracií.
The February Revolution in Petrograd in the Diary of Count Alexei Bobrinsky
Keywords: Rusko; únorová revoluce; 1917; Petrohrad; šlechta; Alexej Alexandrovič Bobrinskij; deníky; Russia; February Revolution; 1917; Petrograd; nobility; Alexei Alexandrovich Bobrinsky; diaries