Lazebníci a lazebnice vodoléčebných lázní Gräfenberg v první polovině 19. století - Hanulík, Vladan (My University, 2020)
Studie reflektuje historický nástin obrysu služebného personálu v lázeňském provozu. V době gründerského kapitalismu došlo na Jesenicku k ekonomickému vzestupu slezského rolníka do postavení jednoho z nejmajetnějších mužů regionu. Z ekonomického vzestupu však profitovala celá řada osob, kterým lázně přinesly možnost profesního uplatnění. Pro místní populaci byla profesní dráha lazebníků a lazebnic cestou k ekonomickému a sociálnímu vzestupu. Ti, o jejichž osudu jsme informováni, využili nabízené možnosti k finančnímu zabezpečení, přičemž navazovali vztahy především navzájem mezi sebou, jak dokládá řada sňatků, které uzavírali. Z ušetřených peněz zakoupili nemovitosti a případně do budoucna začali i provozovat jiný druh živnosti.
Spa Attendants in the Cold Water Spa Gräfenberg in the First Half of the 19th Century
Keywords: historie; 19. století; lázeňství; lazebníci; lazebnice; history; 19th century; spa; spa attendants