Centrum porodní asistence, nový koncept péče v porodní asistenci v České republice - Kašparová, Monika (Univerzita Pardubice, 2024)
Práce se věnuje nově vznikajícím Centrům porodní asistence (CPA) v České republice. V teoretické části práce je popsán koncept porodních center a jejich historický kontext a rozvoj ve světě. Podrobněji je rozebrána definice a základní znaky porodních center. V průzkumné části práce je na základě studia dokumentů a polostrukturovaných rozhovorů s informantkami ze třech porodnic s nejdéle fungujícím Centrem porodní asistence v ČR podrobněji popsán koncept CPA, tak jak je uplatňován v těchto porodnicích. Koncept CPA je potom srovnán s definičními znaky porodních center, které byly identifikovány v teoretické části práce. V průzkumné části práce byly využity především kvalitativní metody sběru a zpracování dat, analýza psaných dokumentů a tematická analýza dat získaných z polostrukturovaných rozhovorů. Výsledky byly doplněny o statistická data o poskytované porodní péči ve zkoumaných porodnicích.
Centre of Midwifery, a new concept of care in Midwifery in the Czech Republic
Keywords: porodní asistence; porodní asistentka; kompetence porodní asistentky; péče porodní asistentky; Centrum porodní asistence; porodní centrum; porodnice; prenatální péče; perinatální péče; fyziologické těhotenství a porod; těhotenství a porod s nízkým rizikem; primární zdravotní péče; porodnictví; midwifery; midwife; competencies of midwife; midwifery care; centre of midwifery; midwifery unit; maternity unit; prenatal care; perinatal care; straightforward pregnancy; physiological pregnancy and childbirth; low-risk pregnancy and childbirth; primary health care