Zvyšování hodnoty pro zákazníky a posilování vztahů s nimi na bázi spolupráce subjektů hodnotové sítě - Havránek, Aleš (Univerzita Pardubice, 2012)
Teoretická část práce je zaměřena na vymezení pojmu hodnota pro zákazníka a jejích jednotlivých složek, včetně specifikace nejdůležitějších atributů, které umožňují hodnotu pro zákazníka zvýšit a vytvořit konkurenční výhodu podniku. Dále je věnována pozornost objasnění pojmu hodnotová síť, v jejímž rámci je třeba hodnotu pro zákazníka vytvářet na základě spolupráce všech subjektů. Praktická část se zaměřuje na tvorbu hodnoty pro zákazníky v rámci spolupráce subjektů hodnotové sítě společnosti Explosia, a. s.
Increasing of customer value and enhancement of customer relationship based on cooperation of the value network's subjects
Keywords: hodnota pro zákazníka; atributy hodnoty pro zákazníka; hodnotová síť; subjekty hodnotové sítě; customer value; customer value attributes; value network; subjects of value network