Řízení obchodních pohledávek průmyslových podniků v současných tržních podmínkách - Pecinová, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2001)
Práce je věnována problematice řízení pohledávek z obchodního styku v českých průmyslových podnicích. V první části jsou zařazeny pohledávky do kontextu oběžného majetku podniku a jeho řízení, dále jsou pohledávky definovány a je popsán proces jejich vzniku, evidence a zániku. Následující část práce je zaměřena na pohledávky po lhůtě splatnosti, především jejich negativní dopady do hospodaření podniků. V další části je navržen systém řízení pohledávek - od volby cílů, přes stanovení úvěrové politiky, její implementaci až po kontrolu. Navazuje část věnovaná zhodnocení vývoje českých podniků ve sledované oblasti a doporučení ke zlepšení efektivnosti managementu pohledávek s ohledem na současný stav jejich řízení ve sledovaných podnicích.
Accounts receivable management of industrial firms under the current market conditions
Keywords: obchodní pohledávky; obchodní úvěry; Pohledávky; úvěrová politika; inkasní politika