Panevropská unie od počátku do současnosti - Továrek, Michal (Univerzita Pardubice, 2008)
Diplomová práce se zabývá dějinami proevropského spolku s názvem Panevropská unie od jeho vzniku až do dnešní doby. Tento spolek se v meziválečném období pokoušel sjednotit Evropu, organizoval kongresy, vydával manifesty a memoranda, aby získal vrcholné politiky. Své pobočky měl v řadě tehdejších státech, včetně Československa, doba však pro tyto aktivity nebyla zralá. Do roku 1972 se práce zabývá také životním dílem hraběte Richarda Coudenhove-Kalergiho, který byl zakladatelem a tvůrcem Panevropské unie. Hnutí pokračovalo v exilu v New Yorku a pak došlo po roce 1945 nejprve ve formě Evropské parlamentní unie a pak opět ve formě Panevropské unie k obnově činnosti ve válkou zničené Evropě. Po roce 1972 převzal předsednictví skomírající Panevropské unie Otto Habsburg, který jej spolu s dalšími spolupracovníky zreorganizoval a oživil.
The Paneuropean Union from the beginning to the present
Keywords: Panevropská unie; panevropské hnutí; Richard Coudenhove-Kalergi; Evropská parlamentní unie; evropanství; Integrace; Evropa; Otto von Habsburg; Paneuropean Union; paneuropean movement; European Parliamentary Union; europeanism; Integration; Europe