Vývoj disparit českých regionů z hlediska různých úrovní mzdové diferenciace - Zdražil Pavel (Masarykova univerzita, 2016)
Za překážky rozvoje lze považovat nejen regionální disparity v kontextu ekonomické výkonnosti, ale i regionální disparity v příjmech, které mohou ústit v četné socio-ekonomické dopady. Cílem příspěvku je zhodnotit vývoj disparit mezi českými regiony v kontextu různých úrovní mzdové diferenciace a v této souvislosti identifikovat společné vzorce, ale i odchylky, respektive regiony, které se z obecných tendencí spíše vymykají. Disparity jsou hodnoceny přístupem konkordance, přičemž jsou šetřeny párově – na základě relací mezi jednotlivými dvojicemi regionů. Výsledky analýzy ukazují, že na nižších úrovních mzdové diferenciace převládá konvergence, avšak se vzrůstající úrovní diferenciace jsou konvergenční vazby substituovány vazbami divergenčními, a to se vzrůstající intenzitou. Dále bylo zjištěno, že u některých regionů identifikovat společné vývojové vzorce vskutku lze, nicméně kraje Pardubický, Jihočeský, Karlovarský a Vysočina se z obecných pravidel vymykají.
The development of regional disparities in the Czech Republic in terms of various levels of wage differentiation
Keywords: mzdová diferenciace; regionální disparity; regiony ČR; konvergence; konkordance; wage differentiation; regional disparities; Czech regions; convergence; concordance