Posouzení léčby cévní mozkové příhody - Krňoulová, Hana (Univerzita Pardubice, 2010)
Práce se zaměřuje na postižení pacientů s ischemickou cévní mozkovou příhodou. V teoretické části je stručně popsána anatomie, cévní zásobení mozku, dělení cévní mozkové příhody, diagnostika, léčba, prevence a rehabilitace. Ve výzkumné části je popsána metoda výzkumu, zvolený zkoumaný soubor pacientů, věk, pohlaví, doba vzniku cévní mozkové příhody, postižení při příjmu, při propuštění a po třech nebo šesti měsících, postižená strana a hodnocení úrovně soběstačnosti dle Rankin score. V závěru je popsána důležitost včasného přijetí pacientů na specializovaná pracoviště a zvýšení povědomí obyvatel o cévní mozkové příhodě.
The Classification of treatments for brain ailments (stroke)
Keywords: Ischemická cévní mozková příhoda; léčba; trombolýza; postižení; prevence; rehabilitace; Ischaemic stroke; treatment; Thrombolysis; Disability; preventiv; physiotherapy