Rozložení důkazního břemene v daňovém řízení - Janderová, Jana (My University, 2022)
Daňový subjekt musí v daňovém řízení v zásadě prokázat všechny skutečnosti, které je povinen uvádět v daňovém tvrzení. Důkazní břemeno jej tak stíhá mnohem přísněji než účastníky jiných řízení. Chce-li správce daně takto prokazované skutečnosti vyvrátit, musí k tomu sám získat důkazy. Článek analyzuje situace, kdy bývá důkazní břemeno mezi nimi zpravidla rozloženo, a to v případech transferových cen, podvodů na DPH a tvrzeného zneužití práva. Komparován je přístup českých soudů s interpretací Evropského soudního dvora.
Burden of Proof Distribution in the Course of Tax Proceedings
Keywords: daňové řízení; dissimulované právní jednání; důkazní břemeno; narušení daňové neutrality; podvody na DPH; transferové ceny; zneužití práva.; Tax proceedings; Dissimulated Legal Acts; Burden of Proof; Tax Neutrality; Disruption; VAT Frauds; Transfer Prices; Abuse of Law