Společenská prestiž všeobecných sester - Svobodová, Petra (Univerzita Pardubice, 2024)
Bakalářská práce pojednává o společenské prestiži všeobecných sester. Nejprve je zde představeno povolání všeobecné sestry a dále vysvětleno, co pojem společenská prestiž znamená. Následně jsou v teoretické části popsány hlavní faktory, které mohou prestiž sester ovlivňovat. Jedná se například o finanční ohodnocení sester, o zastoupení mužů v ošetřovatelství, ale i o vliv pandemie Covid-19. V dnešní době, kdy je celosvětový nedostatek všeobecných sester, se téma společenské prestiže profese stává velmi aktuálním. V bakalářské práci je proto pojednáno o způsobech, jak tuto profesi ještě více zatraktivnit pro novou generaci mladých lidí, která právě přichází na trh práce.
Social prestige of nurses
Keywords: společenská prestiž; všeobecná sestra; atraktivita profese; finanční ohodnocení; vzdělání; nedostatek sester; social prestige; nurse; attractiveness of the profession; salary; education; shortage of nurses