Vícekriteriální rozhodovací problém výběru firemního automobilu - Lauryn, Josef (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vícekriteriálním rozhodovacím problémem při výběru služebních automobilů pro obchodního zástupce středního podniku. Cílem práce je pomocí metody PROMETHEE II identifikovat nejvhodnější vozidlo z několika dostupných alternativ s ohledem na různá hodnoticí kritéria, jako jsou pořizovací cena, provozní náklady, bezpečnost, komfort nebo ekologické parametry. Teoretická část se věnuje manažerskému rozhodování a vícekriteriálním metodám, zatímco praktická část aplikuje získané poznatky na konkrétní rozhodovací scénář ve firmě. Výstupem je doporučení optimální varianty vozidla a ukázka využití vícekriteriální analýzy v podnikové praxi.
Multicriteria Decision-Making in Company Car Selection
Keywords: vícekriteriální rozhodování; služební automobil; PROMETHEE; střední podnik; manažerské rozhodování; firemní vozový park; analýza kritérií; financial analysis; company; balance sheet; profit and loss statement; profitability; liquidity; debt; activity