Využití vybraných instrumentálních metod při hodnocení opotřebených motorových olejů - Zrzavý, Aleš (Univerzita Pardubice, 2006)
Práce je zaměřena na posouzení stavu opotřebených motorových a převodových olejů silničních vozidel vybranými metodami tribotechnické diagostiky. Analýza vzorků odebraných olejů je prováděbna metodami FTIR spektrometrie, ferrografie a obrazové analýzy s cílem ověřit možnost použití nových experimentálních metod v praxi a posoudit stupeň degradace olejů použitých v těchto soustavách.
Application of selected instrumental methods in testing of used engine oils
Keywords: tribotechnická diagnostika; opotřebení; mazání; motorové oleje; analytické metody; FTIR spektroskopie; elektronová mikroskopie