Život, dílo a odkaz Věnceslavy Lužické - Luštincová, Eva (Univerzita Pardubice, 2010)
Tento text pojednává o české spisovatelce, učitelce a bojovnici za ženské vzdělání Věnceslavě Lužické. V první etapě ženských emancipačních snah sehrála důležitou roli coby zakladatelka několika významných spolků a redaktorka časopisu pro ženy Lada. Bohatá byla její přednášková činnost. Její literární dílo čítá teoretické spisy o ženské roli v rodině i ve společnosti, články plné rad do domácnosti, desítky románů a povídek o lásce s výchovnými aspekty. Součástí této práce je i drobná anketa, která ukazuje, že je jméno Věnceslavy Lužické v jejím rodném městě Hořicích ještě známé.
Life, work and legacy of Věnceslava Lužická
Keywords: Věnceslava Lužická; emancipace; vzdělání; Spolky; Lada; Hořice; emancipation; Education; clubs