Měření tloušťky barvové vrstvy užitím Lambertova - Beerova zákona - Šenkýřová, Gabriela (Univerzita Pardubice, 1996)
Cílem práce bylo stanovit tloušťku barvové vrstvy potištěného papíru užitím Lambertova - Beerova zákona. Byly naněřeny transparence ofsetových barev nepotištěného a potištěného papíru impregnovaného parafinovým, lněným a silikonovým olejem. K měření byly vybrány tři druhy papíru podle rozdílného charakteru hraniční vrstvy mezi barvou a substrátem. Měření bylo provedeno na fotometru VEB Carl Zeis Jena.
Measurement of the ink thickness based on Lambert - Beer
Keywords: potisk papíru; tloušťka barvové vrstvy; tiskové barvy; ofsetové barvy