Příprava a charakterizace vybraných typů anorganických nanomateriálů - Matysová, Edita (Univerzita Pardubice, 2017)
Byly připraveny různé druhy nanočástic ZnO do nátěrových systémů s různou hydrofobicitou (vodného, alkydového a polyakrylátového). Připravené vzorky ZnO a vytvrzených disperzí byly charakterizovány pomocí různých metod. Systémy obsahující nanočásticový ZnO vykazovaly ve srovnání s neplněnými systémy lepší mechanické a fyzikálně chemické vlastnosti.
Preparation and characterization of selected types of inorganic nanomaterials
Keywords: velikost a tvar nanočástic; distribuce velikosti částic; příprava nanočástic; charakterizace nanočástic; silika; montmorillonit sodný; nano oxid zinečnatý; vodné a nevodné disperze.; nanoparticles size and shape; particle size distribution; preparation of nanoparticles; characterization of nanoparticles; silica; natrium montmorillonite; nano zinc oxide; aqueous and nonaqueous dispersions.