Premena cirkevného vnímania tela v 19. storočí - Gerbery, Alexander (Univerzita Pardubice, 2016)
Práca sa zaoberá otázkou zmeny v nahliadaní katolíckej cirkvi na ľudské telo a porovnaním jej dogmy so svetským vedeckým dišk urzom. Zameriava sa na jednotlivé etapy a oblasti ľudského života týkajúcich sa tela a telesnosti. Sleduje vývoj danej problematiky v oblasti dnešných Čiech, Moravy a Slovenska počas 19. storočia .
Transformation of Church Reception of Body in the 19th Century
Keywords: 19. storočie; katolícka cirkev; telo; životné etapy; celibát; 19th century; catholic church; body; life phases; celibasy