Prezident dvorské válečné rady ve 40 letech 17. století. Sonda do korespondence mezi Jindřichem Šlikem a Matyášem Gallasem - Šatara, Petr (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato práce se zabývá prezidentem dvorské válečné rady Jindřichem Šlikem ve 40. letech 17. století. Na základě Šlikovy korespondence určené generálu poručíkovi Matyáši Gallasovi budou přiblíženy kompetence prezidenta dvorské válečné rady. Práce je tedy primárně zaměřena na poznání pozice prezidenta dvorské válečné rady a jeho povinnosti v průběhu třicetileté války. Dále se práce věnuje nastínění Šlikových potíží s podagrou, které ho ve sledovaném období intenzivně trápily. O Šlikově osobním životě není mnoho informací, proto se práce snaží také poodkrýt Šlikovy rodinné vztahy.
The President of the Hofkriegsrat in the 1640s: An Analysis of the Personal Correspondence between Heinrich Count Schlick and Matthias Count Gallas
Keywords: dvorská válečná rada; Jindřich Šlik; Matyáš Gallas; podagra; třicetiletá válka; Council of War; Henry Schlik; Matthias Gallas; gout; the Thirty Years' War