Teaching Grammar - Bareš, Jaroslav (Univerzita Pardubice, 2010)
Diplomová práce Vyučování gramatiky ve své teoretické části seznamuje čtenáře s problematikou výuky anglického jazyka v historické perspektivě, s metodami, které představovaly určující myšlenkové proudy v daných historických obdobích, a s vývojem výuky gramatiky v těchto obdobích. Dále se v teoretické části zabývá teoriemi týkajícími se kontrastivního přístupu a teoretickými aspekty akčního výzkumu. Praktickou část tvoří akční výzkum, výběr gramatických prostředků podrobených výzkumu a přehled sběru dat a jejich vyhodnocení. Rovněž je tu představen postup výkladu vybraných gramatických jevů a zvolené transfery pro využití kontrastivního přístupu při jejich předávání studentům. Práce vyhodnocuje získaná data a výsledky dosaženého akčního výzkumu.
Vyučování gramatiky
Keywords: akční výzkum; kontrastivní přístup; jazykové vzdělávání; teorie jazyka; anglický jazyk; action research; contrastive approach; language education; theory of language; English language