Využití amfifilních polysacharidů (na základě kyseliny hyaluronové a karboxymethylcelulózy) na léčbu suchého oka - Machová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2022)
Bakalářská práce se v teoretické rovině zaměřuje na syndrom suchého oka a zejména na to, jaké jsou možnosti zvyšování vlhkosti očí pomocí očních kapek. Jejich základní součástí je pak klasicky kyselina hyaluronová, jejíž výroba je však časově i finančně poměrně náročná. Proto je cílem bakalářská práce v experimentální části zjistit, zda lze zvýšit viskozitu hyaluronanu pomocí derivátů kyseliny laurové snížením obsahu HA a CMC, což je zároveň i hlavní výzkumnou otázkou. Za účelem naplnění cíle byla zvolena metoda NMR a IČ spektrometrie.
Amphiphilip Polysacharides (Hyaluronic acid and Carboxymethyl Cellulose) used to treat dry eye disease
Keywords: amfifilní polysacharidy; kyselina hyaluronová; NMR a IČ spektrometrie; oční kapky; suché oko; amphiphilic polysaccharides; hyaluronic acid; NMR and IR spectrometry; eye drops; dry eye