Příprava bionafty s vyšším obsahem volných mastných kyselin - Ptáček, Petr (Univerzita Pardubice, 2013)
V této práci je studován vliv teploty a druhu oleje na proces srážení fosforečnanů draselných z reakční směsi. Fosforečnany draselné vznikají z neutralizační kyseliny fosforečné a přebytečného katalyzátoru hydroxidu draselného. Pokusy byly prováděny při dvou teplotách srážení, při 60°C a 25°C. Pro přípravu esteru byly použité výchozí oleje různého složení. Vliv druhu oleje je také v této práci předmětem zkoumání. V teoretické části práce je popsán postup přípravy esteru alkalicky katalyzovanou metodou za vzniku metyl-esteru. Produkty získané z reakce byly analyzovány níže uvedenými analytickými metodami.
Preparation of Biodiesel with Higher Content of Free Fatty Acids
Keywords: biodiesel; transesterifikace; alkalická katalýza; neutralizace kyselinou; číslo kyselosti; biodiesel; transesterification; alkali catalyst; acid neutralization; acidity number