Problematika analýzy vstupních metalurgických surovin na slévárně tlakového lití - Herman, Aleš (Univerzita Pardubice, 2012)
Tento příspěvek se zabývá analýzou metalurgických pochodů a návrhů opatření ke zlepšení kvality odlitků v tlakové slévárně Al slitin. V rámci velké série tlakově litých odlitků docházelo ve slévárně k velké zmetkovitosti – zejména při apretaci součásti. Největším problémem bylo zalamování hran a praskání povrchové části odlitku. K těmto problémům docházelo vždy na různých místech odlitku. Důležitým segmentem této práce bylo vytipování několika možností zalamování a praskavosti. V rámci projektu TIP byly provedeny analýzy ostřihovacího nástroje, simulace v programu NovaFlow&Solid a jako hlavní vliv na tento typ zmetkovitosti byl vyhodnocen metalurgického procesu. Tento navržený postup by měl vést ke snižování zmetkovitosti.
Keywords: analýza metalurgických pochodů; odlitky; tlakové slévárny