Řeč ve filosofii - Matušová, Jana (Univerzita Pardubice, 2010)
Bakalářská práce je věnována otázce řeči v pojetí různých filosofů. Z velké části obsahuje filosofický výklad řeči jako nástroje filosofického myšlení a poznání. Klíčová je tak část díla věnovaná rozumění, výkladu, řeči a jazyku jako fenoménu zakořeněnému přímo v pobytu. Další část pojednává o pojmu řeči u Hanse-Georga Gadamera v díle "Člověk a řeč". Třetí a zároveň poslední část je "Totalita a nekonečno" Emmanuela Lévinase.
Speech in philosophy
Keywords: řeč; bytí; rozumění; myšlení; poznání; speech; being; understanding; thinking; knowledge