Studium krystalizace skel systému Ge-Sb-S pomocí TMA - Barták, Jaroslav (Univerzita Pardubice, 2009)
Tato diplomová práce je zaměřena na studium krystalizace skel systému (GeS2)x(Sb2S3)1-x pomocí termomechanické analýzy (TMA). Krystalizace byla studována za neizotermních podmínek při různých rychlostech ohřevu. Z TMA křivek byly vyhodnoceny teploty měknutí Ts a teploty krystalizace Tc. Ze závislosti Tc na rychlosti ohřevu byla pro jednotlivá složení určena aktivační energie krystalizace pomocí Kissingerovy metody. Získané hodnoty aktivačních energií byly porovnány s publikovanými hodnotami aktivačních energií z DSC měření a z měření růstu krystalů.
The study of the crystallization in Ge-Sb-S system using the TMA
Keywords: thermomechanical analysis; crystallization; Chalcogenide glasses; Ge-Sb-S system; termomechanická analýza; krystalizace; Chalkogenidová skla; systém Ge-Sb-S