Simulace a měření na optické trase - Provazník, Jakub (Univerzita Pardubice, 2012)
Tato práce se věnuje měření parametrů optických přenosových tras. Zejména měření útlumu a vyhodnocování datového přenosu v prostředí OptSim. V první části práce jsou uvedené současné teoretické poznatky, které mají vliv na útlum a zkreslení signálu u optických vláken. Popsány jsou zde také metody svařování optických vláken a spojování pomocí konektorů. V poslední kapitole teoretické části jsou uvedeny detektory a vysílače optického signálu a možnosti jejich případného použití. V praktické části je demonstrována metoda měření OTDR, která se v praxi využívá pro vyhodnocování útlumu trasy a zjišťování poruch. V další kapitole jsou demonstrovány výsledky simulace v programu OptSim. Program OptSim je zaměřen na vyhodnocování optických tras a sítí z hlediska datového přenosu, proto jsou uvedeny například diagram oka, histogram na elektrickém signálu, okamžitá fázová odchylka a průběh optického signálu v čase.
Simulation and measurement on optical route
Keywords: optoelektronické systémy; útlum; měření; OTDR; simulace; OptSim; optická trasa; vlákna; svařování; konektory; Optoelectronic systems; attenuation measurement; simulation; optical line; fibers; welding; connectors