Způsoby povrchové ochrany dřevěných materiálů - Zieris, Richard (Univerzita Pardubice, 2012)
Tato bakalářská práce obsahuje literární rešerši na používané způsoby povrchové ochrany dřeva s důrazem na nátěry chránící dřevo proti působení mikroorganismů, plísní, hub a na antivegetativní nátěry. První část popisuje chemické složení dřevní hmoty a stavbu dřeva, zvláštnosti a výhody dřeva jako konstrukčního materiálu. V další části jsou popsány požadavky na volbu dřeva jako podkladu pro aplikaci nátěrových hmot, na úpravu jeho vlastností a povrchu před nátěrem. Dále jsou zde uvedeny pravidla pro správný výběr nátěrové hmoty do daných podmínek a možné vady povrchové úpravy při jejich nedodržení. Je zde uveden přehled nejčastěji používaných nátěrových hmot, požadavky na nátěry do prostředí s vysokou vlhkostí a pojiva nejčastěji používaná v těchto nátěrech. Třetí část popisuje rizika napadení dřeva biologickými škůdci a požadavky na nátěry odolávající působení mikroorganismů, plísní, hub a na antivegetativní nátěry.
Possibility of wood material protection
Keywords: dřevo; povrchová ochrana dřeva; nátěrová hmota; dřevokazná houba; fungicid; wood; surface wood preservation; organic coating; decay fungus; fungicide