Systém pro solární nabíjení akumulátorového kolejového vozidla - Linhart, Radek (Univerzita Pardubice, 2014)
Obsah bakalářské práce je členěn na tři části. První část je věnována základům fotovoltaické přeměny, přehledu typů, koncepcí a možností solárních panelů. V této části, pro větší názornost, jsou zpracována data výroby elektrické energie z několika různě nainstalovaných střešních fotovoltaických elektráren s výsledky, které jsou zapracované do grafů. Druhá část se zaobírá návrhem konkrétní koncepce energetické infrastruktury pro fotovoltaické nabíjení trakčních akumulátorů kolejového vozidla s variantami umístění fotovoltaických článků ve stacionární dobíjecí stanici a také přímo na experimentálním kolejovém vozidle. Je rozdělena na několik oddílů, z nichž se jeden věnuje teoretickému návrhu koncepcí, druhý ošetřuje výkonové a technologické možnosti a třetím upravuje počty dle reálných požadavků na dodaný výkon s rezervou proti nepřízni počasí. Třetí část bilancuje energetické parametry navrženého systému s ohledem na různé režimy provozu vozidla a různé meteorologické podmínky s ohledem na roční období ve výseči jaro až podzim. Zde je uvedeno zhodnocení výroby malé fotovoltaické elektrárny v závislosti na denních extrémech v počasí.
System of solar charging for accumulator rail vehicle
Keywords: tratě; kolejová vozidla; energie; akumulátory; dobíjecí stanice; fotovoltaické články; railway lines; railway trains; energy; battery; charging stations; photovoltaic cells